Grundlovstale – resumé
Lars indledte med at takke for invitationen til denne hævdvundne tradition, hvor Furesø og Egedal kommuner i fællesskab fejrer Grundloven på skift hos hinanden.
Hans tanker som så mange andre af de tilstedeværendes gik til Jens Jørgen Nygaard, som ved den forrige sammenkomst på Græstedgård havde deltaget og som sædvanlig havde holdt en inspirerende tale.
Grundloven, som var emnet for sagens fejring er grundlaget for vores demokrati. Vi kan dog registrere, at vores demokrati udvikler sig i takt med, at befolkningens viden og forventninger
stiger. Man ønsker inddragelse, medbestemmelse og magt over egen situation.
Borgerinddragelse står ikke i Grundloven. Det er ikke noget politikerne p.t. skal yde, men borgerne forventer det, og den gode politiker gør klogt i at tage dette ønske alvorligt.
For at skabe synergieffekt og mening med inddragelse er det derfor vigtigt, at politikerne er bevidste om, at:
1. information er nødvendig
2. inddragelse sker ved relevans
3. indflydelse betyder reelle valgmuligheder
Inddragelse skal være seriøs og ærlig ment. Hele konceptet betyder i virkeligheden en udvidelse af demokratiet, og dette indebærer:
1. åbne beslutningsprocesser
2. tidlig inddragelse af relevante personer
3. inddragelse af alle
I Furesø kommune er vi igang med et projekt om at ændre den kommunale arbejdsgang hen mod borgerinddragelse. Vi taler i den forbindelse om de 3 i-er:
1. information
2. inddragelse
3. indflydelse
Vi er i testfasen, hvor vi tilrettelægger ”Fra tidlig til sent” og processtyring. Et godt eksempel kan blive ”den gode lokalplansproces”. Vi arbejder også med at håndtere borgerforslag. Vi er foreløbig nået frem til, at det offentliges rolle skal indebære, at der stilles platforme til rådighed for borgerne samt standardiseringer. Områderne for borgerinddragelse er mangfoldige. Vi har peget på lokalplaner, kultur, ældrepleje, skolevæsen, budgetlægning og meget mere. Men vi er nået frem til, at formlen lyder:
Information + inddragelse + indflydelse = empowerment (selvbesemmelse)
Det er er af stor vigtighed for ung som gammel, at man har ret til selvbestemmelse, og man bør ikke reduceres til et ikke-individ, fordi den kollektive administration af praktiske grunde ønsker at tage beslutninger for en. For os i dag er det trods alt sunde konservative holdninger. Måske skal borgerinddragelse og empowerment i virkeligheden indskrives i Grundloven?
Glædelig grundlovsdag!