Eksklusivt interview: Personen bag den konservative Furesøpolitik

- borgmesterkandidat Lars Carstensen

Af Per Lausen

Når man skal vælge en person til borgmesterposten i Furesø, er der fem ting, kandidaten skal opfylde. Lang livserfaring, en solid facetteret uddannelse, en god base i familien, en ekstraordinær evne til at samarbejde og til slut omfattende politisk erfaring.
Det er åbenlyst, at Lars Carstensen opfylder det hele. Læs gerne til en start faktaboksen, som viser en fantastisk løbebane med flotte resultater. Det er de færreste som i en alder af 52 år har opnået så meget.

Men læg mærke til, at selv om indsatsen har kastet en del goder af sig, så sidder Lars Carstensen ikke på hænderne. Han kan faktisk ikke lade være med at prøve kræfter med nye ideer. Hans seneste skud på stammen som iværksætter er produktion af plantekasser, som fremstilles af genbrugsplast via en uhyre kompliceret proces. Det er blandt andet gamle øl- og mælkekasser, som omdannes til plantekasser. Men som Lars Carstensen udtaler: ”Det er ikke billigere at genanvende de gamle plastickasser end at bruge ny plast. Fordelen ligger i, at man ikke bruger fossile produkter i produktionen. For hver kg genanvendt plast spares 2 kg CO2. Det blev faktisk til mere end 80 tons sparet CO2 sidste år i mit lille firma.”

Man behøver næppe at nævne, at familiens nye bil er en elbil.

Familien er uhyre vigtig

Men Lars du er en succesrig erhvervsmand, og du bor stadig i det pæne rækkehus i Furesølund. Burde du ikke bo i første række nede ved Furesøen? ”Nej, vi købte huset for 22 år siden, og min svigermor boede i nabohuset. Kort efter købte min søster huset overfor, og vi har på den måde det skønneste familieliv. Vi spiser tit sammen og børnene trives. For os konservative er familien en kerneværdi. Vi har ikke pacet børnene, men de er faktisk godt i gang med uddannelserne. William er snart færdig som civilingeniør (nanofysik), Alexander læser International Business på CBS med japansk som sidefag, og Jonathan går på Marie Kruse.” Æblet falder sjældent langt fra stammen. Der er ingen tvivl om, at både Lars og Elisabeth, som også er civilingeniør og produktionschef i et biotekfirma, har været inspirerende forbilleder.

Døgnet hårdt besat

Har du overhovedet nogen fritid Lars? ”Indrømmet ikke meget, men jeg har parallelt med arbejdet i 13 år været formand for Røde Kors i Farum, og i den periode vi fik samlet mere end 1 mio. kroner ind. Andre har nu overtaget posten. Og så er jeg medlem af Rotary, hvor jeg er blevet ”President Elect”, så jeg skal være ”President” fra næste sommer. I Rotary arbejder vi hårdt for at få sendt unge mennesker rundt i verden for at lære forståelse for det internationale samfund og de farverige
befolkninger, som de møder. Vi har i øvrigt i et år selv haft en brasiliansk udvekslingsstudent boende, det skærper sprogkundskaberne. Vores søn Alexander var et år i Japan gennem Rotary, og kom hjem og taler i dag flydende japansk. Som du kan høre, er der ikke mange ledige timer i døgnet, når dertil kommer mit temmelig omfattende job som viceborgmester i Furesø Kommune”.

Kort resumé

Borgmesterkandidat Lars Carstensen, 52 år, viceborgmester, civilingeniør og multipel iværksætter

Beskæftigelse

Lars har været viceborgmester i Furesø Kommune siden 2018 og driver ved siden af det kommunale en virksomhed som fremstiller plantekrukker af genbrugsplast. Udvalgsformand for Udvalget for Digitalisering og Innovation som beskæftiger sig med at gøre kommunen mere effektiv. Er via Erhvervshus Hovedstaden konsulent for virksomheder som ønsker at øge sit salg til det offentlige.

Baggrund

Lars er civilingeniør indenfor IT og har i mange år drevet IT-virksomheder, både som iværksætter og som ansat produkt- og salgsdirektør. Karrieren begyndte i det navnkundige Navision og gik derfra via egne selskaber bl.a. til en stilling som vicedirektør i Sundhed.dk. Var formand Konservative i Furesø indtil han blev valgt til Byrådet og har i en årrække været formand
for Røde Kors (lokalt). Tidligere medlem af skatteankenævnet, integrationsrådet og beskæftigelsesrådet.Bestyrelsesmedlem og formand i en række selskaber. Alle bestyrelsesposter er afviklet for at give plads til det politiske arbejde.

Familie

Lars er gift med Elisabeth, som også er civilingeniør og er produktionschef i en biotekvirksomhed. De har tre sønner som er under uddannelse i alderen 13 til 23 år.

Politiske poster

  • Viceborgmester
  • Byrådsmedlem
  • Formand for udvalget for Digitalisering og innovation
  • Medlem af økonomiudvalget
  • Konservativ gruppeformand

Konservativ siden 20 år

Hvad bragte dig egentlig ind i politik? ”Allerede i studietiden var jeg medlem af studienævnet for Konservative Studenter. Dengang var Poul Schlüter statsminister, og jeg så meget op til ham. Det konservative Folkeparti er ikke et ideologisk parti, men et praktisk parti. Vi har ikke en lille rød bog, som styrer vores tankegang. Vi tager fat på opgaverne og løser dem. Samfundet skal være stærkt nok til at understøtte de svageste og ikke så stærkt, at det begrænser de stærkeste. Initiativrigdom, energi og entusiasme skal belønnes.”

”Det er et tankesæt, som vores formand Søren Pape efterlever. Og jeg er sikker på, at han kan blive en god statsminister. Han er manden, der har fået konservative til at vokse så flot. Og så er han en dejlig menneskelig person.”

Kommunal erfaring

Og nu har du arbejdet som viceborgmester i Byrådet i fire år. ”Det har givet mig en masse erfaring og indsigt i det kommunale styre. Vi er en servicefunktion for borgerne og har en række vigtige opgaver, bl.a. skoler, ældre, økonomi, byudvikling. Der er desværre en tendens til, at der går ideologi i nogle af de opgaver, vi skal løse. Det duer ikke. Vi kan have vores meninger, men formålet med det hele skal være at opnå de bedste løsninger for borgerne”. Nogle vil måske undre sig over, at du har arbejdet tæt sammen med Ole Bondo. ”Det har jeg gjort for at sidde med ved forhandlingsbordet og få flest mulige konservative idéer gennemført. Man kommer ingen vegne ved konstant at være i kritisk opposition. Vi deltager konstruktivt i arbejdet og får indflydelse. Så som du kan høre, så kan jeg fint tælle til 21 mandater i Byrådet. Og bliver jeg borgmester, så er min hovedopgave at samle partierne om et konstruktivt resultatgivende arbejde.”

Men er du manden, der som civilingeniør vil kende hvert et komma i alle beslutninger? ”Nej, det drukner man af. Mine mange år som leder har lært mig, at det at overlade ansvar og beslutninger til medarbejderne er en nødvendighed. Ellers taber man overblikket, og det vil jeg absolut ikke.”
Man taler så meget om, at konservative altid kun arbejder for at få skatterne ned. ”Det er noget sludder. Vi arbejder for at finde balancepunktet, hvor der opkræves skatter nok til at opretholde det serviceniveau, som er fornuftigt. Den offentlige sektor har en umættelig trang til flere penge. Jeg går i stedet ind for offentlig-privat samarbejde, mere automatisering og innovative løsninger. Og læg mærke til, det giver medarbejderne større arbejdsglæde at arbejde med det væsentlige og at f.eks. lægge rutineopgaver over på gode IT-systemer”.

Man kan let konkludere at Lars opfylder de fem vigtigste krav for at blive en god borgmester.

Bedre ledelse

Men Lars, det går jo meget godt i Furesø. Kan du gøre det bedre? ”Nej, men vi – det nye byråd – kan gøre det bedre. Efter 11 år i borgmesterstolen med en stigende socialdemokratisk påvirkning af byrådsarbejdet, så trænger der til udskiftning. Nye initiativer, nye fremsynede ideer, nye ledelsesmetoder, og naturligvis en drejning i retning af vore konservative politikker. Ingen paladsrevolution men en harmonisk overtagelse til glæde for borgerne. Og må jeg tilføje. Det hold af kandidater, som vi kan mønstre i år, er enestående. Dygtige, veluddannede og ordentlige mennesker, som brænder for opgaven. Valgkampen er i fuld gang. Jeg glæder mig til resultatet!”

Mit mangeårige kendskab til Lars og denne lille 2 timers intense trykprøvning har endnu engang overbevist mig om, at Lars Carstensen bliver en knaldgod og driftssikker borgmester.

/PL